IRC-Galleria

raudantakoja

raudantakoja

lunta tulvillaan...

Voi saatana sitä Venäjää!Lauantai 16.05.2009 16:22

Euroviisuhuuma Venäjällä sai pahan takaiskun tänään puolen päivän jälkeen, kun tapahtuman yhteydessä järjestetty Gay Parade -tapahtuma päättyi poliisin väliintuloon. Poliisi provosoitui, kun kymmenkunta mielenosoittajaa alkoi huudella iskulausetta "Homofobia on häpeä!". Tunnetusti äärimmäisen homovastaisessa maassa tällainen toiminta johti kahakkaan ja arviolta viiteentoista pidätykseen. Yksi mies, marssin järjestäjiin kuulunut Nikolai Aleksejev pidätettiin naiseksipukeutumisesta.

Minua hävettää Venäjän puolesta. Euroviisut ovat tapahtuma, joka on ollut maalle näytönpaikka ja valmistelut ovat olleet sen mukaiset. Kummatkin semifinaalit ovat olleet järjestelyjen puolesta huikeaa tykitystä aina ylväitä välinumeroja myöten ja Olimpiysky on laitettu viimeisen päälle. Kilpailun tasokin on pariin viime vuoteen verrattuna hyvä. Ja sitten tapahtuu jotain tällaista! Kaikki tämäkö kannatti latistaa vain siksi, että Moskova nyt varmasti pysyy patriarkaalisena ja perinteisiä sukupuolinormeja edustavana, hyveellisenä ortodoksikaupunkina?

Venäjällä homovastaisuus on yleistä. Neuvostoaikana homoseksuaalisuus oli laissa kiellettyä, joskin sitä sovellettiin varsin värikkäästi. Silti olisi voinut kuvitella, että viimeistään 2000-luvulle tultaessa maa olisi hieman muuttunut. Vielä ennen Euroviisuja kaatui kiistelty lakialoite, joka olisi kieltänyt kokonaan "homoseksuaalisuuden edistämisen" Venäjällä (tarkoittanee juuri homoaktivismia ja homoseksuaalisuutta käsittelevää kulttuuritarjontaa). Kommunistisen puolueen, pienten oikeistopuolueiden ja Ortodoksisen kirkon ajama laki kaatui lopulta valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustukseen.

On ymmärrettävää, että Venäjä on vielä nuori valtio joka ei kykene muuttamaan kulttuuriaan hetkessä. Euroviisujen kaltaiset tapahtumat ovat kuitenkin aina loistava tilaisuus osoittaa, että muutokseen pystytään. Ilmeisesti se on kuitenkin tällä hetkellä liian vaikeaa, vaikka valtapolitiikka mitä ilmeisemmin on viranomaisten kanssa asioista eri mieltä. Se ei kuitenkaan voi tehdä tapahtunutta tekemättömäksi ja valitettavasti tämä on yksi niistä asioista, jotka Moskovan Euroviisuista tullaan muistamaan. Olipa harmi, että viisuhuuma näin pahan takaiskun juuri finaalipäivän aamuna. Ainakin näillä näkymin on aika mahdotonta yrittää nauttia tapahtumasta politiikasta erillisenä tapahtumana - mutta itsepä Venäjän virkavalta tapahtuman politisoi!

Sinänsä on aika ironista, että näinkin homovastaisen maan suurin musiikillinen vientituote markkinoi itseään lesboimagolla...

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Gay+Parade+Moskovassa+p%C3%A4%C3%A4ttyi+v%C3%A4kivaltaisiin+pid%C3%A4tyksiin/1135246004820?ref=rss

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.